Khamis, 17 Februari 2011

Tudung Oh Tudung

Assalamualaikum

Sejak akhir-akhir ni dah banyak sangat fesyen tudung yang dipakai wanita islam.. Tudung sekarang dah dijadikan 'trend' bukan lagi sebagai 'alat' menutup aurat... Pakai ikut hati.. Nampak lawa pakai, tak lawa terus free hair.. Erkk.. Jangan marah.. Ini fakta.. Tak caya pegi tengok kat luar sana..1. Tudung ‘Mickey Mouse’ -

Pemakaian tudung yang hanya menutup bahagian rambut dan kepala tanpa menutup kedua-dua telinga. Barangkali untuk menunjukkan subang atau apa-apa perhiasan. Pemakaian yang lebih teruk ialah apabila tudung tersebut dililit sehingga menampakkan leher..
2. Tudung Lilit -

Jenis tudung ini jika dilihat telah menutup keseluruhan kepala termasuk telinga tetapi tidak dilabuhkan menutup dada dan hanya dililitkan di leher sahaja. Kriteria menutup dada tidak dipenuhi seolah-olah ingin menayangkan kurniaan yang tidak diberikan kepada kaum lelaki..


3. Tudung ‘See Through’ -

Salah satu jenis tudung yang popular ini banyak dilihat di merata tempat, kain tudung yang nipis menampakkan leher dan telinga walaupun telah menutup lengkap..
Lebih teruk jika tidak memakai anak tudung kerana ianya seperti tiada beza dengan mereka yang tidak bertudung..4. Tudung Jambul -

Pemakaian jenis ini banyak dipromosikan dalam drama-drama Melayu yakni menutup separuh rambut di bahagian belakang dengan membiarkan yang depannya tersembul keluar seperti jambul unta..


5. Tudung ‘Singlet’ -

Tudung yang sempurna tetapi dengan hanya memakai lengan pendek menyebabkan aurat dan lain-lain perhiasan yang sepatutnya ditutup daripada menjadi tatapan umum.. Tiada kelongaran hukum tentang penutupan aurat di kawasan awam walaupon hanya untuk bersukan..
6. Tudung Saji -

Sekejap pakai, sekejap tidak.. Tudung atau lebih tepat dikatakan selendang yang hanya menjadi perhiasan leher. Boleh dilihat di kenduri-kenduri kematian yang mana selendang tersebut akan turun dan naik diangkat si pemakai seolah-olah menjadikannya seperti tudung mengikut keperluan situasi..

wallahualam..nota kakitanganku : hahahahaha......... macam-macam gelaran ada.....Jom kita beli tudung kat bazar karat..huhu

byee..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan